børneyoga i en coronatid20/5-2020Kan vi lave yoga i dag?” er et spørgsmål jeg har fået mange gange hver eneste dag gennem den sidste måned.

De fleste gange har jeg måttet sige nej, men så ofte som muligt har jeg svaret ja! Jeg har mærket lysten til yogaen hos rigtig mange børn og jeg har hørt fra forældre og bedsteforældre, hvordan de er blevet undervist i yoga af børnene derhjemme.

Det har varmet mit (yoga-)hjerte og det viser mig, hvor vigtig og betydningsfuld yoga i børnehøjde er og at børnene mærker på deres krop, at yoga gør dem godt.


De sidste 2 år har jeg arbejdet 25 timer om ugen i integreret institution i København, hvor jeg har haft det (priviligerede) fokus at lave yoga med børnene fra vuggestue til skolestartere.

I vuggestuen har vi lavet yoga en gang om ugen gennem de, i alt, 5 år jeg har været ansat og det betyder, at størstedelen af de børn, der nu går i institutionen har lavet yoga i hele deres institutionstid og de er derfor vant til det. Den sidste måned har jeg arbejdet fuld tid i Corona-normering og det er hér jeg har fået spørgsmålet ”kan vi lave yoga i dag?”.


Jeg har været sammen med en lille og fast gruppe af børn og i den gruppe har vi lavet yogaen i en eller anden form de fleste dage. Men til børnene i de andre grupper har jeg oftest måttet sige nej.

Enkelte gange har vi lavet en ”afstands yogastund” for børnene fra de andre grupper og det har vakt glæde. Der må indimellem tænkes kreativt i disse tider, men hvor der er vilje er der vej.

I min gruppe i sidste uge havde jeg 5 drenge i alderen 3-5 år. De er alle vant til yoga og vi lavede yoga hver dag. Ind imellem når der var godt gang i dem og jeg havde brug for at give dem en besked, bad jeg dem sætte dig med ”kringleben” og trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. 1-2-3 vejrtrækninger senere havde roen sænket sig og de var klar til at tage imod min besked. Det virkede nærmest magisk, men har en god forklaring.


Når børn laver yoga, bruger de deres kroppe, de har det sjovt og er (som børn oftest er) i nuet. Men yogaen har også en lang række andre sidegevinster. Gennem yogaen træner børn deres evne til at holde fokus, til at balancere og til at mærke sig selv. Derudover øver de sig i at trække vejret langsomt og bevidst og dét giver ro indeni, fordi en langsom og dyb vejrtrækning beroliger nervesystemet og det var dét, der skabte magien.


I en tid, hvor meget er uforudsigeligt og hvor børnehaver, vuggestuer og skoler ser anderledes ud end de plejer er det, i mine øjne, vigtigere end ellers, at børn får redskaberne til at berolige sig selv og til at finde roen indeni og her er yoga og mindfulness et super godt værktøj.


Ligesom mange voksne har mærket roen sænke sig, mens vi har været hjemme pga. Corona, så har børnene også mærket det. De vil gerne den ro og de viser mig det med deres ”kan vi lave yoga i dag?”.


Har du lyst til at vide mere om børneyoga i daginstitutioner? Kontakt mig for en uforpligtende snak på 26742694 eller info@rikkekobaek.dk