julen er hjerternes fest20/12-2017Julen er hjerternes fest og for mange en højtid, der bliver set frem til. Julelys, julehjerter, mad, gaver, sang og latter er nogle af de ting, vi forbinder med juledagene. Men for mange er julen det bristede hjertes fest.

Den første jul uden en elsket, den første jul efter skilsmissen og uden børnene, endnu en jul uden at have mødt kærligheden, endnu en jul alene, fordi familien er væk og alle andre er sammen med deres familie, en jul der kan være fyldt med smerte.


Jeg tænker af og til på den lille pige med svovlstikkerne, der juleaften kigger ind ad de oplyste vinduer. Kigger ind og ser, hvordan verden er varm, lysende og fyldt med kærlighed. For mange er julen, som for hende, noget de andre har og som man kigger ind på, mens kulden kryber op under huden og ensomheden føles som istapper i hjertet.


I juletiden er de fleste sammen med deres familier, på godt og ondt. Julen er fyldt med forventninger, barneglæde, traditioner, generationer, risengrød og hygge. Men den er (måske) også fyldt med forventninger, der ikke bliver mødt, glæde der kammer over i gråd, konflikter, for meget alkohol og udstilling af de dynamikker, der præger vores samspil og får os til at længes efter hverdagen.

Så julen er hjerternes fest, men for nogen bliver det også en smertens fest, hvor sjælen kæmper for at overleve i virvaret af gavebånd, familiehygge og juleand.


Når jeg går rundt i Københavns gader i denne tid, bliver det endnu vigtigere for mig end ellers, at jeg kigger op og ser på de mennesker, jeg møder. At jeg hilser på de mennesker, der sidder på gaden, måske med en kop foran sig for at tjene til nattely eller mad.


Det er så kontrastfyldt at gå på gaden mellem bugnende plastikposer og indkøbslister og samtidig vide, at når der falder ro over byen, ligger der folk og sover direkte på de selvsamme gader. Det skærer mig altid i hjertet, men kontrasterne i december gør smerten lidt skarpere.


Julen er hjerternes fest og jeg husker mig selv på alt det, jeg har at være taknemmelig for. Nogle gange er det stort, andre gange småt, men der er altid noget og dét fylder mit hjerte op.

Lad os bruge juletiden til at minde hinanden om godheden, kærligheden, lyset og lad os hjælpe hinanden med at få fyldt hjerterne op. Jeg håber, at du, når vi når juleaften, er et sted, hvor freden kan sænke sig over dig og skæret fra lysene kan varme dit sind. Jeg ønsker for dig, at du vil opleve denne jul som en fest i dit hjerte.


Rigtig glædelig jul.