"Hej yoga"19/4-2019”Hej Yoga”!

Otto på to et halvt kigger op på mig med et smil. Jeg hedder selvfølgelig ikke Yoga, men jeg er kommet for at lave børneyoga med ham og hans venner i vuggestuen.


Det er fjerde gang, jeg kommer på besøg og det er tydeligt, at jeg er ventet. Yoga er noget, de glæder sig til. Inde på stuen er der ryddet og der er ved at blive lagt måtter ud i en rundkreds. Et par af børnene sidder allerede klar på deres måtte og der er et par andre, der står med numsen i vejret i ”hunden”, en yndet yogastilling, der kommer helt naturligt til børnene.


Der har været lidt udskiftning blandt de voksne, men børnene er de samme, som har været med de andre gange og de kender allerede rutinen. Vi sætter os i skrædderstilling også kaldet ”kringleben” og trykker på yogaknappen, der sidder på toppen af hovedet.

Nu bliver vores ryg lang og lige. Alle som én tager de otte 2-årige deres hænder op foran hjertet og er klar til at synge ”Ohm” med mere eller mindre tydelig stemme.

Så har vi sagt goddag og er klar til at gå i gang med dagens time. Klar til at møde hunde, katte, slanger, hajer, dinosaurere og en brølende løve.


Man siger, at tiden går hurtigt i godt selskab og her flyver den afsted. Det er et rent privilegie at undervise så dedikerede yogier som denne flok 2-årige. De er med på det hele og selv, hvis de trænger til en pause, følger de hele tiden mig, og det jeg gør med øjnene.


Yogaen gør godt og børnene mærker det. På holdet er der en pige, der i starten var meget tilbageholdende, nu er hun med. Hun kommer af sig selv hen og sætter sig foran mig til en øvelse, som vi før har lavet sammen. Hun smiler, snakker og åbner mere og mere op for hver gang. Forandringen er mærkbar og det er hjertevarmende at være vidne til.


Vi slutter af med at sove yogasøvn, børneudgaven af ”Savasana”, som afslutter yogatimer og giver ro til at lade kroppen slappe af og integrere alt det, den har lavet.

Til yogasøvn går jeg syngende rundt i kredsen af børn og voksne og trykker med faste, blide tryk på hver enkelt barns ben og fødder. Nogle af børnene ligger på siden og putter hos en voksen, andre ligger fladt på ryggen og kigger med afventende øjne op på mig og andre igen ligger på siden, men vender sig om på ryggen, idet jeg når hen til dem.


Jeg spørger altid om lov, første gang med ord og nu (efter fire gange) blot med blikket. Hvis der er forbehold, holder jeg afstand og anerkender barnets behov for bare at ligge dér. Men de fleste kigger blot op, holder mit blik og smiler idet mine hænder, lægger det første tryk på benene.

Så slutter min runde og sangen og de små er på benene. De kommer op til mig med de bamser, de har puttet med i yogasøvnen, og med deres tæpper. Det hele bliver lagt foran mig hulter til bulter. Jeg beder dem om at sætte sig ned igen.

Vi tager hænderne op foran hjertet og siger tak for i dag med en lille remse og et namasté.


Timen er slut og mens vi rydder op, bliver mine ”yogating” undersøgt og afprøvet af mine små yogavenner. ”Nu går du hjem” siger én af dem og det gør jeg, men vi ses igen om en uge.


Har du lyst til at vide mere om børneyoga i børnehaver og vuggestuer, så kontakt mig på 26742694 eller på mail info@rikkekobaek.dk